Koje opasnosti su pokrivene?

Za ugovaranje turističkog osiguranja potrebno je izabrati bar dvije opasnosti. Izuzetak je jedino opasnost F (osiguranje otkaza turističkog putovanja), koju možete osigurati u kombinaciji sa osiguranjem od nezgode (opasnost B).

Opasnost A — Troškovi spašavanja i prevoza vozila, prtljage i putnika ako ste učesnik u saobraćajnoj nezgodi ili vam se auto pokvarilo.

Kad od kuće krenemo osobnim automobilom, mnogi od nas nevoljno pomisle: «Šta ako mi se auto na putu pokvari? Šta uraditi u slučaju saobraćajne nesreće?» A odgovor je tako jednostavan. Samo se treba osigurati. Jer, osiguravač će Vam nadoknaditi troškove spašavanja i vuče, odnosno prevoza vozila do najbližeg odgovarajućeg servisa u visini do 5.000,00 KM i troškove 257.00 KM za korištenje nadomjesnog vozila za vrijeme dok Vaše vozilo nije popravljeno. Ako po mišljenju servisa vozilo nije u mogućnosti osposobiti za vožnju, osiguravač će Vam nadoknaditi troškove prevoza vozila do stalnog prebivališta u visini do 1.000,00 KM. Isto tako su pokriveni i troškovi prevoza putnika i prtljaga do mjesta putovanja ili stalnog prebivališta do 500,00 KM.

Opasnost B - Troškovi nužnog liječenja i troškovi prevoza umrlog osiguranika, a osigurani ste i od posljedica nezgode u slučaju smrti i trajnog invaliditeta.

Na odmoru ili putovanju susrećemo se s raznim opasnostima koje nas neprestano ugrožavaju. Triglav Osiguranje će Vam nadoknaditi troškove nužnog liječenja ako se razbolite ili se u nezgodi ozlijedite, te pokriti troškove prevoza umrlog osiguranika u mjesto prebivališta u iznosu do 5.000,00 KM. Isplatićemo osiguranu sumu u visini 10.000,00 KM za eventualni trajni invaliditet kao posljedicu nezgode, te osiguranu sumu u visini 5.000,00 KM u slučaju smrti usljed nezgode.

Opasnost C - Pokrivena je šteta zbog krađe, provalne krađe, razbojništva ili oštećenja prtljage i ličnih stvari.

Već sama pomisao na krađu ili razbojništvo nije ugodna, a sve to postaje još beznadnije ako nam se to dogodi na odmoru ili putovanju, kad smo na takve neugodnosti još osjetljiviji. Ipak, ako smo osigurani, i takve situacije podnosimo lakše, jer će osiguravač u slučaju krađe prtljaga i ličnih stvari, kao i u slučaju da budu oštećeni, nadoknaditi štetu do iznosa 1.500,00 KM, a kod porodičnog/obiteljskog osiguranja do 3.000,00 KM.

Opasnost D - Pokrivena je vaša odgovornost, znači troškovi koje nehotice prouzrokujete trećim osobama.

Može Vam se dogoditi da će nehotice drugi od Vas zahtijevati nadoknadu štete koju ste prouzrokovali, a koja za posljedicu ima ozljede osoba ili oštećenje stvari. Ako niste baš srušili Ajfelov toranj ili potopili Kraljevsku mornaricu, možete biti mirni. Eventualne odštetne zahtjeve trećih osoba jednostavno ćete prepustiti osiguravaču, koji će umjesto Vas podmiriti štetu u visini do 10.000,00 KM.

Opasnost E - Pokriveni su troškovi prekida putovanja, odnosno kasnijeg povratka s istog.

Zbog bolesti, nezgode ili drugih osnovanih razloga može vam se dogoditi da morate prekinuti ili produžiti putovanje, čime će nastati dodatni troškovi.

U slučaju prekida putovanja, osiguravač će vam nadoknaditi troškove za neiskorišteni dio putovanja, ako to već nije učinila turistička ili hotelska organizacija, te platiti prevoz kući. U slučaju kada zbog bolesti ili ozljede morate produžiti putovanje ili ljetovanje, nadoknadićemo vam troškove za dodatnih pet dana. Ako ste ih proveli u bolnici, pokrivamo i troškove jedne osobe koja vas je posjetila, a nadoknadimo joj i nastale troškove prevoza. Osiguravač pokriva stvarne troškove, najviše do ukupnog iznosa od 5.000,00 KM.

Opasnost F - Pokriveni su troškovi otkaza turističkog putovanja.

Osiguranje pokriva troškove otkaza turističkog putovanja koje kupac turističke usluge mora nadoknaditi organizatoru zbog otkaza, odnosno neučestvovanja u putovanju. Osiguravač pokriva troškove otkaza turističkog putovanja u slučaju nezgode, smrti ili pogoršanog zdravstvenog stanja osiguranika ili uže rodbine, službenih poziva i elementarnih nepogoda koje osiguraniku onemogućavaju putovanje. Troškovi su pokriveni i u slučaju kad zbog navedenih razloga putovanje otkažu osiguranikovi saputnici navedeni u istoj polici.

Na putovanju, godišnjem osmoru ili ljetovanju sigurnost i bezbrižnost su preduvjeti za ugodan odmor. Osjećate li se u tim prilikama stvarno tako?

Bez brige prilikom rezervacije putovanja

S policom turističkog osiguranja u džepu, Vaše će putovanje biti i sigurnije i sa manje briga.

Putovanja i ljetovanja najčešće su povezana s nezaboravnim trenucima, a kasnije i ugodnim uspomenama. Ali svako putovanje ili ljetovanje može nam pokvariti cijeli niz nepredvidljivih događaja: od toga da nam se na putu pokvari auto, dogodi saobraćana nezgoda, na aerodromu nam izgube prtljag ili ga čak neko ukrade, do toga da se ozlijedimo na plaži, planini, rekreaciji ili se razbolimo i završimo u bolnici, što prouzrokuje visoke troškove liječenja.

Ko putuje, zna da se takve i slične stvari događaju i ugodno putovanje pretvaraju u noćnu moru. Određene neugodnosti ne možemo promijeniti, ali se zato od njihovih negativnih posljedica možemo efikasno zaštiti, bolje reći osigurati.

KO SE MOŽE OSIGURATI

Ponekad putujete sami, ponekad s porodicom/obitelji ili prijateljima. Sa jednom policom osiguranja možete osigurati sebe i svoje uže članove porodice/obiteljisupružnika i djecu.


OD ČEGA ZAVISI VISINA PREMIJE OSIGURANJA?

Visina premije zavisi od broja osiguranih opasnosti, mjesta osiguranja (Europa ili svijet), načina osiguranja (pojedinačno ili porodično/obiteljsko), te vremenskog perioda na koji zaključujete osiguranje, odnosno dužine putovanja. Odabirom većeg broja osiguranih opasnosti, možete ostvariti veće popuste.


Za ugovaranje turističkog osiguranja potrebno je izabrati bar dvije opasnosti. Izuzetak je jedino opasnost F (osiguranje otkaza turističkog putovanja), koju možete osigurati u kombinaciji sa osiguranjem od nezgode (opasnost B) i još jednom opasnošću po izboru.


Koje opasnosti osiguranje pokriva

Opasnost A
Opasnost B
Opasnost C
Opasnost D
Opasnost E
Opasnost F

Pokriveni su troškovi spašavanja i prevoza vozila, prtljage i putnika ako ste učesnik u saobraćajnoj nezgodi ili vam se auto pokvarilo.

Kad od kuće krenemo osobnim automobilom, mnogi od nas nevoljno pomisle: «Šta ako mi se auto na putu pokvari? Šta uraditi u slučaju saobraćajne nezgode?» A odgovor je tako jednostavan. Samo se treba osigurati. Jer, osiguravač će vam nadoknaditi troškove spašavanja i vuče, odnosno prevoza vozila do najbližeg odgovarajućeg servisa u visini do 5.000,00 KM i troškove 257.00 KM za korištenje nadomjesnog vozila za vrijeme dok Vaše vozilo nije popravljeno. Ako po mišljenju servisa vozilo nije u mogućnosti osposobiti za vožnju, osiguravač će vam nadoknaditi troškove prevoza vozila od mjesta saobraćajne nezgode, kvara ili krađe vozila do stalnog prebivališta u visini do 1.000,00 KM. Isto tako su pokriveni i troškovi prevoza putnika i prtljaga do mjesta putovanja ili stalnog prebivališta do 500,00 KM.

Pokriveni su troškovi nužnog liječenja i troškovi prevoza umrlog osiguranika, a osigurani ste i od posljedica nezgode u slučaju smrti i trajnog invaliditeta.

Na odmoru ili putovanju susrećemo se s raznim opasnostima koje nas neprestano ugrožavaju. Triglav Osiguranje će vam nadoknaditi troškove nužnog liječenja ako obolite ili se u nezgodi ozlijedite, te pokriti troškove prevoza umrlog osiguranika u mjesto prebivališta u iznosu do 5.000,00 KM. Isplatićemo osiguranu sumu u visini 10.000,00 KM za eventualni trajni invaliditet kao posljedicu nezgode, te osiguranu sumu u visini 5.000,00 KM u slučaju smrti usljed nezgode.

Pokrivena je šteta zbog krađe, provalne krađe, razbojništva ili oštećenja prtljage i ličnih stvari.

Već sama pomisao na krađu ili razbojništvo nije ugodna, a sve to postaje još beznadnije ako nam se to dogodi na odmoru ili putovanju, kad smo na takve neugodnosti još osjetljiviji. Ipak, ako smo osigurani, i takve situacije podnosimo lakše, jer će osiguravač u slučaju krađe prtljaga i ličnih stvari, kao i u slučaju da budu oštećeni, nadoknaditi štetu do iznosa 1.500,00 KM, a kod porodičnog/obiteljskog osiguranja do 3.000,00 KM.

Pokrivena je Vaša odgovornost, znači troškovi koje nehotice prouzrokujete trećim osobama.

Može Vam se dogoditi da će nehotice drugi od vas zahtijevati nadoknadu štete koju ste prouzrokovali, a koja za posljedicu ima ozljede osoba ili oštećenje stvari. Ako niste baš srušili Ajfelov toranj ili potopili Kraljevsku mornaricu, možete biti mirni. Eventualne odštetne zahtjeve trećih osoba jednostavno ćete prepustiti osiguravaču, koji će umjesto vas podmiriti štetu u visini do 10.000,00 KM.

Pokriveni su troškovi prekida putovanja, odnosno kasnijeg povratka s istog.

Zbog bolesti, nezgode ili drugih osnovanih razloga može Vam se dogoditi da morate prekinuti ili produžiti putovanje, čime će nastati dodatni troškovi.

U slučaju prekida putovanja, osiguravač će Vam nadoknaditi troškove za neiskorišteni dio putovanja, ako to već nije učinila turistička ili hotelska organizacija, te platiti prevoz kući. U slučaju kada zbog bolesti ili ozljede morate produžiti putovanje ili ljetovanje, nadoknadićemo Vam troškove za dodatnih pet dana. Ako ste ih proveli u bolnici, pokrivamo i troškove jedne osobe koja Vas je posjetila, a nadoknadimo joj i nastale troškove prevoza. Osiguravač pokriva stvarne troškove, najviše do ukupnog iznosa od 5.000,00 KM.

Pokriveni su troškovi otkaza turističkog putovanja.


Osiguranje pokriva troškove otkaza turističkog putovanja koje kupac turističke usluge mora nadoknaditi organizatoru zbog otkaza, odnosno neučestvovanja u putovanju. Osiguravač pokriva troškove otkaza turističkog putovanja u slučaju nezgode, smrti ili pogoršanog zdravstvenog stanja osiguranika ili uže rodbine, službenih poziva i elementarnih nepogoda koje osiguraniku onemogućavaju putovanje. Troškovi su pokriveni i u slučaju kad zbog navedenih razloga putovanje otkažu osiguranikovi saputnici navedeni u istoj polici.

Na putovanju, godišnjem odmoru ili ljetovanju sigurnost i bezbrižnost su preduvjeti za ugodan odmor. Osjećate li se u tim prilikama stvarno tako?

Česta pitanja

Da li mogu ugovoriti osiguranje za aranžman kupljen online?

Da. Obavezno sačuvajte račun za kupovinu usluge koji vam je poslao ponuđač (obično putem e-pošte), jer će vam trebati prilikom potraživanja bilo kakve štete.

Gdje mogu ugovoriti osiguranje?

Osiguranje možete ugovoriti u vama najbližoj poslovnici Triglav Osiguranja.

Ko se sve može osigurati turističkim osiguranjem?

Jednom policom osiguranja možete osigurati sebe i uže članove porodice/obitelji – supružnika i djecu.

Mogu li premiju turističkog osiguranja platiti nakon povratka sa putovanja?

Ne, premija osiguranja se plaća prilikom ugovaranja osiguranja jednokratno i unaprijed – prije putovanja u inostranstvo.

Od čega zavisi visina premije osiguranja?

Visina premije ovisi o broju osiguranih opasnosti, mjesta osiguranja (Europa ili svijet), načina osiguranja (pojedinačno ili porodično/obiteljsko), te vremenskog perioda na koje ugovarate osiguranje, odnosno trajanja putovanja. Odabirom većeg broja osiguranih opasnosti, možete ostvariti veće popuste.

Dokumenti

Za pregled PDF dokumenata preporučujemo Adobe Acrobat Reader