Imate li mučninu za vrijeme vožnje

Provjerili smo šta pomaže protiv mučnine prilikom vožnje - đumbir, lijekovi ili čaj?

"Najčešće pogađa djecu, ali mučnina u vožnji je uobičajeni problem i praktično se svako susreo sa njom. Neki imaju problema i tokom normalne vožnje automobilom, a drugima bude loše samo u ekstremnim uslovima", objašnjava dr. med. Lara Lenart. Ako vam ovo zvuči poznato, pročitajte da li se kinetoza ili bolest kretanja može prevazići, da li je djeca prerastu i da li đumbir stvarno pomaže.


Zašto dolazi do mučnine prilikom vožnje?

Doktorica Lara Lenart objašnjava "Naš mozak stalno prati položaj, držanje i kretanje našeg tijela. On su to radi uz pomoć podataka koje prima putem očnog živca i podataka koje mu proslijeđuje čulo za ravnotežu u unutrašnjem uhu.“

Ako postoji bilo kakva neravnoteža između ova dva izvora, ako osjetimo kretanje, ali ga ne vidimo, mozak te podatke ne može pravilno tumačiti i kao posljedica toga dolazi do znakova koje objašnjavamo kao bolesti kretanja.

Primjer: zamislite da sjedite u avionu i nemate mogućnost da gledate kroz prozor, tako da gledate u sjedište ispred vas. Oči vam govore da vaše tijelo miruje. U stvarnosti, avion mijenja smjer vožnje. Tekućina u vašim polukružnim kanalima se pomjera i poručuje vam da se krećete. Tada mozak ne zna kojem čulu da vjerujete i za nekoliko trenutaka posežete za papirnatom vrečicom.

Osim samog pokreta koji uzrokuje mučninu, često se javljaju i problemi psihološkog karaktera. Pošto vas je strah da će vam za vrijeme vožnje biti loše i mučnina, vi neprestalno mislite o tome i na sebi tražite znakove i tako se na kraju uvjerite da vam je loše. Kod nekih ljudi je strah toliko jak da se mučnina pojavi već pred samu vožnju.

Tipični znakovi bolesti kretanja

  • Obično počinje sa osjećajem nemira.
  • Postanete blijedi, osjetite vrtoglavicu ili nesvjesticu.
  • Ponekad se može javiti glavobolja.
  • Osjetite mučninu.
  • Ako se vožnja ne zaustavi, povraćate.

Ali povraćanje ne rješava probleme s mučninom i obično se bolje osjećate tek sada vožnje prestane.

Mučnina tokom vožnje kod djece

Bolest kretanja, koja zapravo nije bolest, može se pojaviti kod svakog pojedinca kojem ispravno funkcioniše centar za ravnotežu i to nije razlog za paniku. Istina je da je mučnina tokom vožnje najčešća kod djece od druge godine života pa na više. Ali vremenom, tokom puberteta, problem obično prolazi. Mozak je "naviknut" na ovaj način primanja podataka.

Ako vaše dijete ima ovu vrstu problema, doktorica Lara Lenart savjetuje da djetetu ne dozvoljavate da koristi telefon ili čita za vrijeme vožnje. Pobrinite se da gleda unaprijed. Možete koristiti jastuk koji će držati djetetov vrat i sprječavati nepotrebne vibracije glave. "Nemojte paničariti ako je djetetu muka, jer to može samo pogoršati situaciju".

Što pomaže za mučninu tokom vožnje?

Savjeti koji se odnose na djecu, odnose se i na odrasle koji imaju isti problem.

Pomaže:

  • Na put krenite odmorni.
  • Dan prije puta izjegavajte konzumiranje alkohola.
  • Prije putovanja možete uzeti lagani obrok, ali držite se suhe hrane kako biste spriječili kretanje tećnosti po želucu.
  • Smjestite se u prednji dio vozila, obavezno budite okrenuti u smjeru vožnje.
  • Posmatrajte cestu ispred vas ili fiksnu tačku na horizontu.

Ako se vozite u automobilu, pobrinite se da je prozračan i da nije previše vruća u njemu.

Ako se pojavi mučnina, zaustavite se i pričekajte da prođe. Ako povraćate, nadoknadite izgubljenu tekućinu.

Postoje i lijekovi protiv mučnine za vrijeme vožnje koje su vam dostupne bez recepta. Dolaze sa uputstvom za upotrebu, a obično ih morate uzeti oko 30 minuta prije vožnje, a ne tik pred vožnju. Tako omogućavate bolje djelovanje.

Sa nekim lijekovima protiv mučnine morate biti posebno pažljivi jer uzrokuju pospanost i ne smijete voziti nakon što ih popijete.

Kao rješenje, neki također spominju čajeve, akupunkturu, narukvice i ljepljenje flastera na pupak. Lara Lenart, dr. med. odgovara da različite stvari pomažu različitim ljudima, a često imaju samo psihološki učinak.

"Dokazano je da đumbir pomaže, čak je moguće u apoteci kupiti lijekove s ekstraktom đumbira, koji pomažu kod mučnine za vrijeme putovanja."

Ne morate ići ljekaru, osim ako mislite da imate teške probleme koji vas ometaju u svakodnevnom životu. Svom liječniku biste se trebali obratiti ako se ti problemi javljaju i u stanju mirovanja, jer onda bi to moglo ukazivati na defekt vestibularnog organa (područje unutarnjeg uha koje kontroliše naše pokrete, ravnotežu i položaj tijela u prostoru) ili neku neurološku bolest.

I za kraj, da li je moguće prevladati mučninu tokom vožnje? „Velika većina mozgova se može navići na takve probleme sa neravnotežom i da na kraju u potpunosti nestanu”, zaključuje doktorica Lara Lenart.


Complementary Content
${loading}