Kada brava nije pri ruci

8. 6. 2021

Svako od vas se već našao u ovoj situaciji. Svratili bi do prodavnice na nekoliko minuta, ali nemate bravu. Ili bi na kratko do pekare po hljeb i pecivo, ali nemaju prozor na ulicu, kako bi pratili šta se događa sa vašim biciklom. Predstavljamo vam načine za “zaključavanje” točkova bez brave.

 

 

“Zaključavanje” točkova bez brave

Počnimo s jasnim i glasnim upozorenjem - nikada i nigdje nemojte ostavljati svoj bicikl otključanim, jer je mogućnost da vam ga ukradu prevelika.

 

Budući da ponekad jednostavno ne ide drugačije, pokazaćemo vam nekoliko načina kako se zaštititi od krađe, ako kod sebe nemate biciklističku bravu, a biciklo jednostavno morate ostaviti na ulici.

 

Tokom čitanja imajte na umu: "Nemojte ovo raditi kod kuće", "Na vlastiti rizik" i "Ne preporučujemo".

 

Svakako vam savjetujemo da kupite najkvalitetniju bravu.

 

Točkovi na gore

Jednostavno okrenite biciklo, da stoji na upravljaču i sjedištu. Slučajne lopove ovo će toliko zbuniti da će biciklo vjerojatno ostaviti na miru, iskusne ipak neće.

 

Ako vozite u grupi i odlučite se tokom vožnje zaustaviti na kafici, možete nasloniti sva bicikla na zid, a poslednje okrenite naopako i nasloniti na ostale. Time ćete spriječiti krađu, barem onih bicikala koji su bliže zidu.

 

U nižu brzinu

Za bicikla sa velikim rasponom brzina (sportska ili brdski bicikla), odbrana od lopova može biti uspješna ako biciklo ostavite u najnižoj mogućoj brzini. Ako lopov ukrade biciklo, gotovo sigurno će odmah sjesti na njega i pokušati da se odveze svom brzinom.

 

Kako će se točkovi okretati gotovo u prazno, velika je šansa za iznenađenjem, šokom, koji će ga zaustaviti.

 

Ukloniti lanac

Nadogradnja gore navedenog rješenja je uklanjanje lanca na biciklu sa lančanika, učinak okretanja u prazno biće još veći i možda nećete morati trčati za lopovom. 

 

Imate li “muslauf" biciklo?

Ako vam netko ukrade lijepi "fixie" (biciklo bez praznog hoda i brzina), po mogućnosti čak i bez kočnica, naravno da nije dobar u vožnji takvog bicikla, i vrlo brzo će zažaliti. Ove vrste bicikala su neoprostive neiskusnim vozačima.

 

Točak samo pričvrstite

Upotrijebite kaiš iz ruksaka, sam ruksak, kaiš za kacigu ... Ključno je pričvrstiti biciklo nekim kaišem koji lopov neće očekivati.

 

Ovo neće spriječiti krađu, ali možda ćete dobiti toliko vremena da lopov tokom same krađe privuče vašu pažnju ili pažnju nekog prolaznika. 

 

Otvorite brze pričvršćivače

Otvorite kopče za brze felne (tj. mehanizam za brzo pričvršćivanje ili uklanjanje, na ili sa točka) i bijeg sa ukradenim biciklom neće biti uspješan. Možete koristiti i brzu kopču sjedišta i okrenuti sjedište za 180 stepeni. Nepažljivi lopov biće time veoma iznenađen.

 

 

Okrenite upravljač

Za ovu "podvalu" potreban vam je imbus ključ, ali zaštitni efekat je veći. Ključem otpustite vijak stuba upravljača i okrenite upravljač za 90 stepeni. Ako se netko želi brzo provozati na vašem biciklu, iznenadiće se.

 

Naravno, ništa od ovoga ne zamjenjuje dobru biciklističku bravu.

 

Da li i vi volite da ukrcate svoj bicikl u automobil ili na njega i krenete u istraživanje udaljenih predjela i mjesta? U pripremi je naš novi savjet za pravilan i bezbjedan prevoz bicikla automobilom.

 

 

 

Izvor: Vse bo v redu

 

_________________________________________________________________________________

Da li mislite da će vam ovaj savjet dobro doći ako se nađete u sličnoj situaciji? Onda ne smijete propustiti još savjeta koje pripremamo za vas.

 

 

 

Prijavite se na naš Newsletter kako bi redovno na vašu e-mail adresu stizali savjeti koje spremamo za vas.

 

Share on Google+