Koje su prednosti 5G mreže i koliko je opravdan strah od nove tehnologije?

20. 5. 2020

 

Početak nove decenije je vrijeme za uvođenje sljedeće tehnologije u već neizostavne mobilne telefone. Još prije početka rada, zloglasni 5G donosi veće koristi u međusobnoj komunikaciji uređaja, a manje za naše mobilne telefone. Međutim, doći će do preuzimanja. Kakve su zaista opasnosti od novih mreža?

Šta je 5G mreža?

Peta generacija je zapravo četvrta po vrsti, ako računamo samo digitalnu istoriju mobilnih mreža.  Sredinom 1990-ih dobili smo GSM mrežu, a zatim slijedi 3G ili 3G+ početkom ovog vijeka. Nakon nekoliko godina UMTS je nadograđen na srednji nivo (HSPA), a zatim u narednoj deceniji slijedi  i 4G (LTE).

Već sa HSPA ili 3G +, mobilni internet je procvjetao, a zahvaljujući sveprisutnom LTE-u, preseljen je gotovo sav pristup mrežnom sadržaju i uslugama na našim telefonima.

Uz 5G, na mrežu će se povezati mnoštvo senzora, infrastrukture, gradskih sistema i posljednje, ali ne i manje bitno, automobila koji će se moći voziti  bez vozača.
 

Koncepti pametnih gradova i automobila koji se samostalno voze i koji će "razgovarati" međusobno i sa cestovnom infrastrukturom, zasnivaju se na povezanosti sa 5G mrežom.

Prednosti 5G mreže

Peta generacija donijeće nekoliko prednosti komunikacije između uređaja:


• Mreže će biti mnogo robusnije, radiće na većem frekvencijskom rasponu, nudeći veći kapacitet ili veće brzine (ili oboje).
• Omogućiće odvojene komunikacijske puteve za povezivanje uređaja sa uređajima i za potrebe kućnih korisnika, i biće brži.
• Za mnoge povezane senzore, fotoaparate, prekidače ili bilo što drugo, važno je imati dugogodišnji vijek trajanja baterije. Ponovo će 5G donijeti napredak.
• Posljednje, ali ne i manje bitno, uređajima će omogućiti međusobnu komunikaciju bez povezivanja sa baznim stanicama, komunikacija može biti direktna. To će biti posebno važno za promet, parkiranje i uopšteno kada treba brzo koordinirati, možda u roku od nekoliko milisekundi.

 

Za nas će nova tehnologija donijeti i neke povoljnosti, ali možda ne toliko važne da bar neko vrijeme ne bismo mogli preživjeti bez njih.

Većina prednosti uključuje brži protok sadržaja sa Interneta i na Internet (posebno za skladištenje), koji je zapravo već prilično brz i na LTE mrežama  za ogroman broj korisnika.

 

5G mreže omogućiće gigabitne brzine, ali glavni priraštaj brzine biće na višim frekvencijama, što znači uglavnom u gradovima i na kratkim udaljenostima, u blizini baznih stanica.

 

Peta generacija, na frekvencijama ispod 6 GHz, predstavljaće samo malu nadogradnju postojećih mreža u pogledu brzine prenosa podataka. Međutim, potrebno je omogućiti  drastično povećanje brzine prenosa kada operateri počnu postavljati bazne stanice u frekvencijskom području od 24 GHz.

 

Propusni obim tamo je mnogo veći, što znači ili izuzetno brz internet za nekoliko pojedinaca ili pristojnu brzinu za mnogo više korisnika. U krajnosti , bilo bi korisno za masovne događaje poput sportskih događaja ili koncerata. Tada će operateri sa više baznih stanica moći „umrežiti“ stadion, dvoranu ili tržište i privremeno ponuditi mobilni internet iz filmova naučne fantastike. Ili mogu samo instalirati trajne mreže ovog tipa na najčešće korištenim lokacijama.

 

Glavna dobit nove tehnologije biće znatno kraće vrijeme pristupa. Mreža će reagovati za samo nekoliko milisekundi, a  web stranice i usluge učitavaće se gotovo odmah.

Nedostaci 5G mreže

Zbog veće frekvencije antene su mnogo manje pa će i bazne stanice biti manje i zato ih je lakše smjestiti u prostor. Milimetarski talasi imaju mali domet i ne bi trebalo da postoji prepreka između prijemnih i odašiljačkih uređaja.

 

Dakle, oni neće moći prodrijeti kroz zidove i na taj će način koristiti ove mreže samo spolja, ali ne i unutar zgrada (kao što su dvorane ili trgovački centri), osim ako operateri svoje bazne stanice ne rasporede i unutra. Zbog malog dometa, utopijski je očekivati da će se milimetarski talasi emitovati negdje drugo osim u gradskim centrima i na najpopularnijim mjestima za događaje.

 

Nema smisla kupovati 5G telefon (neki su već dostupni u inostranstvu). Za sada su puno skuplji, manje energetski efikasni i za njih ne postoje odgovarajuće mreže.

Strah od 5G mreže

Već neko vrijeme uvođenje 5G praćeno je ne samo skepticizmom, već i oštrim protivljenjem određenih grupa i građanskih inicijativa, kao i znatnim širenjem straha po društvenim mrežama. Sve u svemu, strah je u velikoj mjeri bez osnova i nema temelj u fizičkim zakonima.

Protivnici tvrde da veće frekvencije znače veću opasnost, jer će biti više energije u vazduhu, a radijacija će biti jača. Međutim, fizički zakoni kažu da neće biti razlike.

Radio talasi na elektromagnetnom spektru do infracrvenog svijetla su nejonizujući talasi. To znači da nemaju dovoljno energije da izbace elektron iz orbite atoma, jonizuju molekul ili prekinu lanac DNK. Međutim, imaju dovoljno energije da pomjeraju atom ili da ga natjeraju da oscilira. U tom pogledu, ni milimetarski talasi se ne razlikuju od talasa koje emituju mreže mobilne telefonije druge, treće i četvrte generacije.

 

Bazne stanice prenose veoma male snage, mnogo manje nego na primer televizijski predajnici. Takođe, telefoni mogu koristiti milivatove ako imaju dobar prijem signala.

 

Talas na većim frekvencijama takođe ne prodire toliko daleko kao na nižim frekvencijama, pa se zaustavlja u ljudskom tijelu prije nego što pređe u potkožno tkivo i dalje u kosti.

Međutim, studije i istraživanja tokom poslednje tri decenije masovnog postojanja mobilne telefonije nijesu dali jasan i nedvosmislen odgovor na pitanje o uticaju ovog „zračenja“ na zdravlje ljudi. Oni ne čine štetu većini, jer da je tako, verovatno bi svi imali ozbiljnih problema ili bi bili mrtvi. U svakom slučaju, ni pretjerivanje ovdje nije zdravo.

 

Podnosioci zahtjeva protiv 5G takođe tvrde da će biti toliko predajnika zbog rada na višim frekvencijama, da će svugdje biti samo jedno zračenje. Kao što je rečeno, u većini slučajeva imaćemo „ostrva“ na kojima će biti mnogo baznih stanica, kao i područja na kojima će više kilometara biti samostalno pokriveno jednom baznom stanicom, na 700 ili 800 MHz.

Dakle, možemo zaključiti, da se neće mnogo toga promeniti u poređenju sa onim što imamo sada, gdje su bežični usmjerivači svuda (ruteri za Wi-Fi) i mnogi drugi uređaji sa elektromagnetnim talasima.  Svi ovi uređaji moraju raditi u propisanim granicama.

 

Tekst izražava stavove autora, ali ne nužno i stavove Triglav Osiguranja d.d. 

Autor teksta: Matjaž Ropret, osnivač, urednik i vodeći autor tehno-web portala Tehnozvezda, gdje pored pružanja novih informacija i korisnih savjeta, daje i ličnu perspektivu novim uređajima i uslugama.

 

Izvor: Vse bo V redu

 

Da li mislite da će vam ovaj savjet dobro doći ako se nađete u sličnoj situaciji? Onda ne smijete propustiti još savjeta koje pripremamo za vas.
 

Prijavite se na naš Newsletter kako bi redovno na vašu e-mail adresu stizali savjeti koje spremamo za vas.


 

Share on Google+