Koja je razlika između pokrića izliv vode i poplave?

11. 9. 2020

 

Poplava u kuhinji!“ - poziv je za pomoć koji nerijetko dobijemo u Triglav osiguranju. Ovakve okolnosti niko ne planira, ali nije nemoguće da vas u kuhinji nakon posla čeka poplava umjesto ručka.

Pošto je moguće da je poplava aktivna nekoliko sati, sasvim je logično da je načinila ogromnu štetu. U takvim slučajevima, posebno ako se radi o stambenoj jedinici u zgradi, to nije poplava već izliv vode.

Koja je razlika koju je vrlo važno shvatiti prilikom ugovaranja osiguranja vašeg stana ili kuće, objašnjavamo u nastavku.

Poplava nastala kao posljedica prirodne nepogode

Poplava se češće pominje u medijima nego izliv vode. Imajući u vidu ovaj detalj, nije neobično da ljudi poistovjećuju ova dva, za osiguranje, različita pojma.
 

Naši procjenitelji također otkrivaju da izliv vode nanosi veću štetu. Vlasnici stanova ili kuća, osim drugih rizika (požar, oluja, grad), mogu da se osiguraju i od rizika od poplave. Pri ugovaranju osiguranja od posljedica požara, rizik od poplave mora se dodatno ugovoriti, odnosno osnovno osiguranje se mora proširiti, dok je u slučaju osiguranja stambenih pokretnina (poput namještaja, ličnih predmeta…) rizik od poplave već uključen u osnovno osiguranje.
 

Ugovor o osiguranju sastoji se od police osiguranja i važećih općih uvjeta. Prilikom ugovaranja osiguranja potrebno je razjasniti obim osiguranja i prilagoditi ga potrebama i željama osiguranika.
 

Pod pojmom poplave, smatra se izliv stalnih voda poput rijeka, mora, jezera i manjih tokova koji snažnim padavinama mogu da narastu i poplave zemlju i imovinu na kojoj su stvari zaštićene i osigurane.
 

Poplava, dakle, čini pojavu vode na osiguranom zemljištu nastalu i usljed proloma oblaka, kao i stihijsko plavljenje vodom zbog izuzetno jakih padavina koje se slijevaju po strminama, cestama i putevima (bujice).
 

Podzemna voda se takođe smatra poplavom ako je bila izazvana plavljenjem zemljišta u neposrednoj blizini osiguranih predmeta i objekata.
 

Međutim, osiguranje ne pokriva štetu nastalu mehaničkim dejstvom vode unutar cjevovoda, kanala i tunela, zbog gljivica nastalih usljed vlage ili slijeganja tla usljed poplave.

Izliv vode nastalo kao posljedica oštećenja unutar zgrade

U višespratnim zgradama, mnogo češće nam prijeti mogućnost curenja vode iz vodovodnih ili odvodnih (kanalizacionih) cijevi, uređaja za grijajanje ili drugih uređaja povezanih na cjevovodnu mrežu.
 

Osiguranje od curenja vode pokriva štetu koja može nastati ako su ove cijevi ili uređaji oštećeni ili začepljeni, ali samo ako takve uređaje i cijevi održavate pravilno i redovno.
 

Triglav ima i svoj program kojim takođe osigurava oštećenja na vodovodnim i odvodnim cijevima, uređajima i bojlerima.
 

Pažnja! Ako slavine ostavite otvorene ili zaboravite da ih zatvorite, osiguranje neće pokriti štetu koja bi nastala u ovom slučaju.
 

Kada ste adekvatno osigurani od izliva vode koje nije uzrokovano vašom nepažnjom, nakon prvog iznenađenja vaš sljedeći korak bi trebalo da bude poziv Triglav osiguranju.
 

Asistencija doma koju imate u sklopu paketnog osiguranja stana, pomoći će vam i da popravite štetu u saradnji sa majstorima.

Prijavite štetu što je prije moguće

Najčešće prijave po imovinskim osiguranjima su izliv vode iz dovodnih i odvodnih cijevi (kupatilo, kuhinja). Za sve štetne događaje, preporučujemo da štetu prijavite što je prije moguće. Međutim, najvažnije je spriječiti dalje oštećenje. Ako je moguće, napravite neke fotografije i pobrinite se da se sačuvaju dokazi o šteti do dolaska procjenitelja.
 

Štetu možete prijaviti putem e-maila ili dolaskom u naše poslovnice. Na našoj web stranici triglav.ba možete naći obrasce za prijavu štete, koje nakon popunjavanja uz prateću dokumentaciju trebate poslati na odgovarajuću e-mail adresu. Detaljnija uputstva i potrebne obrasce možete naći na linku Prijava štete.

 

Izvor: Vse bo V redu

 

Da li mislite da će vam ovaj savjet dobro doći ako se nađete u sličnoj situaciji? Onda ne smijete propustiti još savjeta koje pripremamo za vas.
 

Prijavite se na naš Newsletter kako bi redovno na vašu e-mail adresu stizali savjeti koje spremamo za vas.


 

Share on Google+