Znate li kako da ugasite ulje na šporetu?

12. 2. 2020

Na snimku pogledajte kako pravilno ugasiti ulje na šporetu i zašto ga ne smijete gasiti vodom.

Sasvim običan dan - još jedan u nizu. Nakon povratka sa posla, krećete da spremate ručak za porodicu. Bez razmišljanja stavljate tavu na šporet, sipate malo ulja i dok to radite, pomažete djetetu oko domaćeg zadatka. Trenutak nepažnje. Ulje na šporetu se zapalilo! Sasvim običan dan pretvara se u akcioni film i sve zavisi od vas. Da li ćete znati da ugasite vatru? Provjerite na našem snimku.

Većina požara u kući izbija u kuhinji

Naši procjenitelji upozoravaju da požari u kući najčešće izbijaju u kuhinji, i to prije svega zbog hrane zaboravljene na uključenom šporetu. Sa time se slaže i Boštjan Žagar, komandir druge smjene Vatrogasne brigade Ljubljana, koji kaže da je barem polovina požara u domaćinstvu povezana sa upotrebom ulja. Ulje na koje se zaboravi, kao što smo prikazali u zamišljenom slučaju.
 

Upozorava na to da i najmanje količine mogu da budu kobne. Za samo deset minuta čak i nekoliko kašičica ulja može da se zagrije do tačke koja može da izazove katastrofalne posljedice.

Ulje na šporetu može da se zapali iz dva razloga

A kako to da uopšte ulje može da se zapali ako na njega zaboravite? Prvi uzrok za paljenje jeste taj što kapljice previše zagrijanog ulja lete svuda naokolo. To znači da su i šporet i spoljašnja strana posude masni i da u dodiru sa plamenom mogu vrlo lako da se zapale.
 

Drugi uzrok je da se ulje u posudi zapali samo od sebe, ako stoji dugo na šporetu. To možete brzo da uvidite i da preduzmete odgovarajuće mjere, pošto predugo zagrijavanje ulja stvara miris koji možete da osjetite čak i kada niste u neposrednoj blizini. Sve zajedno prati i gust dim. Pažnja, može da se zapali i ulje koje je samo jako zagrijano a vi pokušate da ga prelijete vodom!

 

Što je ulje zagrijanije to je dim gušći.

Kako spriječiti požare u kuhinji?

Prilikom spremanja jela sa uljem morate da se pridržavate liste preventivnih mjera:

  • Dok spremate hranu, nemojte se udaljavati od šporeta. Ovo je ključna mjera. Za vrijeme spremanja jela, dakle, nemojte se baviti drugim stvarima.
  • Koristite manji plamen i manju količinu ulja. 
  • Pobrinite se da je radna površina uvijek čista baš kao i napa koja inače može brzo da se zapali.

Kako gasiti vatru ako se zapali ulje na šporetu?

Na snimku pomoću vatrogasaca objašnjavamo kako ispravno ugasiti ulje na šporetu. Vidjećete i kakve posljedice može da ima pogrešno gašenje.

 


Dakle, takve požare nikako nemojte gasiti vodom već samo mokrom krpom ili poklopcem. Ako se požar već proširio i nije ga moguće savladati, upotrijebite aparat za gašenje požara ugljen-dioksidom. To je po mišljenju Boštjana Žagara najefikasniji metod i nanosi najmanje štete.  Ako ga nemate, možete da upotrijebite aparat za gašenje požara prahom, koji bi morao da bude u svakom hodniku zgrade odnosno kuće.

 

Da li mislite da će vam ovaj savjet dobro doći ako se nađete u sličnoj situaciji? Onda ne smijete propustiti još savjeta koje pripremamo za vas.
 

Prijavite se na naš Newsletter kako bi redovno na vašu e-mail adresu stizali savjeti koje spremamo za vas.

 

 

Share on Google+