Koje osiguranje ugovoriti za stariji automobil?

16. 7. 2018

Osiguranje automobilske odgovornosti je obavezno, što znači da ga moramo imati, dok prilikom ugovaranja auto kasko osiguranja, često se zapitamo do koje starosti vozila ga se isplati ugovoriti. Čak i ako je vaš automobil po godinama školarac, niste zaštićeni od opasnosti sa kojima se možete sresti na putu, tako da nije viška razmisliti o odgovarajućoj zaštiti. Jer ipak se ne isplati voziti na sreću.

 

 

A zašto nije dovoljno obavezno osiguranje automobilske odgovornosti, ako imamo starije vozilo? I koje su to zapravo vrste osiguranja koje je dobro ugovoriti bez obzira na starost vozila? Znamo da su troškovi definitivno glavni faktor pri donošenju odluke. A kada gledamo cijenu osiguranja u odnosu na troškove koji u slučaju štete mogu biti vrtoglavo visoki, shvatimo da se ne isplati biti neosiguran. Ali svako mora odlučiti za sebe da li je vrijedno rizikovati.

 

  • Osiguranje automobilske odgovornosti pokriva štetu nanesenu drugim učesnicima u nesreći. Dakle, ako ste krivi za nesreću, morat ćete sami snositi troškove popravka vašeg vozila.

  • I ako posjedujete stariji automobil, čija vrijednost nije visoka, vaša sigurnost vrijedi mnogo i zato se pobrinite da ste osigurani, a to vam omogućava osiguranje vozača za štetu usljed tjelesnih povreda ili smrti – AO plus. . Ako ste vi izazvali nesreću, za troškove popravke vozila ćete se morati sami pobrinuti, a mi ćemo vam nadoknaditi pravno priznatu štetu koju ste pretrpjeli zbog tjelesnih povreda.

  • Na naljepnici na zadnjem staklu vašeg automobila piše „Dijete u autu“, pa bi bila dobra ideja da se pobrinete i za njegovu sigurnost. A to ćete učiniti tako što ćete ugovoriti osiguranje automobilske nezgode koje pokriva vozača i putnike u vozilu.

  • Za dodatnu sigurnost u slučaju saobraćajne nezgode ugovorite osiguranje liječenja nakon ozljeda u saobraćajnoj nezgodi koje pokriva sve putnike u vozilu u slučaju kada im je nakon osljeda u saobraćajnoj nezgodi potrebno liječenje u zdravstvenoj ustanovi.

  • Auto kasko osiguranje – opravdano ili ne za starija vozila? Na to vam ne možemo odgovoriti. Istina je da vozilo sa svakom godinom gubi na vrijednosti, a troškovi popravke ostaju jednako visoki. Kako bismo vam olakšali donošenje odluke, razvili smo kasko osiguranje vozila za slučaj sudara koje je pogodno i za starija vozila i vozila nižih nabavnih vrijednosti, a pokriva štete nastale isključivo prilikom sudara sa poznatim vozilima. Ukoliko se odlučite za šire pokriće, Kasko sudar PLUS, dodatno  će biti obuhvaćeni rizici grada (tuče), oluje-vjetra, udara groma, poplave, bujice ili visoke vode i potpune krađe vozila. Za dodatnu sigurnost vašeg vozila preporučujemo vam i osiguranje loma stakla na motornim vozilima koje pokriva standardno ugrađena stakla na vašem vozilu – osim stakala na vanjskim svjetlima i ogledalima.

  • Osiguranjem automobilske asistencije obezbjeđujemo 24-satnu pomoć na putu kao zaštitu od mogućih neprijatnosti pri korištenju motornog vozila u zemlji i inostranstvu. Bilo da se radi o manjem kvaru na automobila, vuči ili prevozu vozila, problemu sa ključevima, spašavanju vozila, dostavi goriva, privremenom smještaju, prevozu osiguranika, dostavi rezervnih djelova, hotelskom smještaju osiguranika, angažovanju zamjenskog vozača u inostranstvu, novčanoj pozajmici u slučaju krađe novca ili dokumenata itd.

 

Savjetujemo vam da starost vozila i njegova nabavna vrijednost ne budu jedini faktor koji će utjecati na vaš izbor potrebnih osiguravajućih pokrića. Razmislite i o tome koliko vremena provodite u automobilu  i koliko kilometara pređete. Ako više vremena provodite na cesti, pogotovo u većim gradovima, statistički se povećavaju šanse da će doći do nezgode.

 

U svakom slučaju, izdvojite vrijeme da razmislite i izaberite osiguranje koje vama najbolje odgovara, a za pomoć vam mi stojimo na raspolanju. Naš zadatak je da pokušamo misliti na sve, a vaš samo da se brinete za sebe.

 

 

Da li mislite da će vam ovaj savjet dobro doći ako se nađete u sličnoj situaciji? Onda ne smijete propustiti još savjeta koje pripremamo za vas.

Prijavite se na naš Newsletter kako bi redovno na vašu e-mail adresu stizali savjeti koje spremamo za vas.

 

Share on Google+