Kada je nakon noćnog provoda bezbjedno sjesti za volan

Provjerili smo koliko je opasna vožnja nakon noćnog provoda, odnosno u stanju mamurluka i kada je bezbjedno da ponovo sjednete za volan.

Čak i vožnja u stanju mamurluka je opasna.


Zbog alkohola se smanjuju naše sposobnosti bezbjednog učestvovanja u saobraćaju, svjesnost, praćenje situacije na putu i procjena. Veliki broj saobraćajnih nezgoda nastane kao posljedica vožnje u alkoholisanom stanju. A mi smo provjerili i koliko je opasna vožnja nakon noćnog provoda, odnosno u stanju mamurluka i kada je bezbjedno da ponovo sjednete za volan.

Uticaj alkohola na vozačke sposobnosti

Alkohol negativno utiče na našu sposobnost bezbjedne vožnje: sužava se vidno polje, slabi sposobnost prepoznavanja nijansi svjetlosti, slabije prepoznajete boje i osjećaj za kretanje, udaljenost i slično. Usporena je i brzina vaše reakcije, slabija je koordinacija ruku i nogu. Lakše se razbjesnite, postanete agresivni ili pak hrabriji toliko da precijenite sopstvene mogućnosti.

Koliko vremena alkohol ostaje u krvi?

Negativna dejstva alkohola, više ili manje poznajete jer je realizovano mnogo akcija sa ciljem podizanja svijesti o tome. Međutim, premalo se govori o vožnji nakon noćnog izlaska, te o tome kada je ponovo bezbjedno da se sjedne za volan.

Pogledajmo prvo koliko vremena alkohol ostaje u krvi. To zavisi od više činilaca, kao što su broj godina života, pol, vrsta alkoholnog pića, koliko ste brzo pili, šta ste i koliko jeli kao i od vaše težine. Na ljude sa manjom kilažom mogu da utiču jako male količine alkohola. Dejstvo alkohola mogu da pojačaju i određene bolesti i lijekovi koji istovremeno mogu da prouzrokuju da se koncentracija alkohola u krvi razlaže veoma sporo.

U prosjeku se 0,15 grama alkohola (0,07 miligrama po litru izdahnutog vazduha) po kilogramu krvi razgrađuje jedan sat.

Pogledajmo jedan primjer: Žena, teška 60 kilograma popije litar piva – što je 40g alkohola. Koncentraciju alkohola u krvi možemo da procijenimo tako što količinu konzumiranog alkohola podijelimo sa težinom tjelesnih tečnosti kojima se alkohol distribuira. Kod žena, tečnosti u tijelu čine 60 odsto tjelesne mase, a kod muškaraca 70%.

Kada 40 grama alkohola podijelimo sa 36 kilograma, koliko bi iznosila težina tjelesnih tečnosti u našem primjeru, dobijamo procjenu koncentracije alkohola u krvi: 1,1 grama po kilogramu krvi. To je 0,52 miligrama po litru izdahnutog vazduha.

Ako žena to popije recimo oko ponoći, oko dva sata ujutru imaće 1,1 grama alkohola po kilogramu krvi. Tijelu je inače potrebno približno pola sata da u krv dođe približno dvije trećine konzumiranog alkohola, a ostatak u narednih 60 do 70 minuta.

Ukoliko uzmemo u obzir gornje navode da se u prosjeku 0,15 grama alkohola na kilogram krvi razgrađuje jedan sat, onda će ona oko 6 sati ujutru još uvijek imati 0,5 grama alkohola po kilogramu krvi odnosno 0,24 miligrama po litru izdahnutog vazduha.

Kazne za vožnju pod dejstvom alkohola

Prema proračunu, dakle i dan nakon konzumiranja alkohola on je i dalje prisutan u našem tijelu, iako nam se tako ne čini. Možete da imate osjećaj da ste potpuno trijezni, samo malo umorni. A policija upozorava da su već pri 0,5 grama alkohola po kilogramu krvi, vaša pažnja kao i sposobnost blagovremenog zaustavljanja smanjene. Negativnih dejstava ima još više.

Vjerovatnoći da ćete prouzrokovati saobraćajnu nesreću, dodajte i mogućnost da dobijete i kaznu.

Prisutnost alkohola policija utvrđuje pomoću indikatora alkohola i mjeračima (etilometri), koji pokazuju vrijednost alkohola u organizmu u miligramima alkohola po litru izdahnutog vazduha.

Ukoliko se ne slažete sa rezultatom testa alkoholisanosti pomoću indikatora, policija može da vam uradi test mjeračem alkohola u izdahnutom vazduhu (etilometrom) ili stručni pregled koji podrazumijeva uzimanja krvi ili i krvi i urina.

Moramo tome da dodamo i stanovište osiguravajuće kuće. Ukoliko prouzrokujete saobraćajnu nezgodu pod uticajem alkohola, psihoaktivnih ljekova ili drugih psihoaktivnih supstanci, izgubićete prava po osnovu osiguranja. Tako recimo za štetu na vozilu koju napravite sami ne biste mogli da ostvarite pravo na auto kasko osiguranje, ukoliko bi se na osnovu policijskog zapisnika ustanovilo da ste vozili pod uticajem alkohola.

Osiguravajuća kuća uzima u obzir nalaze policije – vožnja pod uticajem alkohola znači da u krvi imate više od 0,30 grama alkohola po kilogramu krvi odnosno više od 0,14 miligrama alkohola po litru izdahnutog vazduha.

Ako je u saobraćajnoj nezgodi nastala šteta trećem licu, tom licu se isplaćuje nadoknada štete po osnovu osiguranja od automobilske odgovornosti, a od vas kao uzročnika štete odnosno osiguranika osiguravajuća kuća naplaćuje regres zajedno sa kamatama i troškovima.

Mamurluk traje i kada u krvi više nema alkohola

Do sada smo pisali o alkoholu u krvi. Šta se dešava sa našim tijelom kada se alkohol već izluči? Dr Sally Adams, članica istraživačkog tima odjeljenja psihologije na Univerzitetu u Batu u Velikoj Britaniji, kaže da se alkohol obično izluči iz tijela nakon približno 12 sati nakon posljednjeg gutljaja pića. Međutim, kao što navodi istraživanje američkog Nacionalnog instituta za sprječavanje zloupotrebe alkohola i alkoholizma, simptomi mamurluka, kao što su umor i glavobolja najteži su kada nivo alkohola u krvi padne na nulu i mogu da traju do 24 časa.

Zato nakon noćnog izlaska nećete moći bez problema da vozite ili obavljate svoj posao.

Takođe, meta analiza istraživača sa Univerziteta u Batu pokazala je da efekte mamurluka ne možete da odagnate snom i da sljedećeg dana budete sasvim uredu, iako se vama možda čini drugačije. Istraživanje koje je uključivalo više od 1100 ljudi pokazalo je da se u stanju mamurluka smanjuje sposobnost da se pojedinac skoncentriše, pogoršava se psihomotorna brzina, kao i kratkoročno i dugoročno pamćenje.

„Zbog ovih negativnih dejstava dan nakon konzumiranja alkohola pojedincu je teže da se skoncentriše, loše pamti i sporije reaguje,“ kaže Craig Gunn, autor spomenutog istraživanja.

Zato vam savjetujemo da dan nakon mamuruka sačekate sa vožnjom uprkos tome što ste „bezbjedni“ od policije jer test ne bi pokazao prisutnost alkohola. Biće bolje da se postarate za to da budete bezbjedni za volanom.


Izvor: Vse bo v reduComplementary Content
${loading}