Mikrosan: Nevidljivi neprijatelj u vožnji

Kako prepoznati mikrosan i zašto ga morate izbjegavati.

Da li vas je nekada uhvatio san dok ste vozili automobil? U pitanju je gubitak koncentracije usljed nedovoljno sna, koji se dešava u djeliću sekunde a da vi toga niste ni svjesni. Nažalost, u tim momentima niste svjesni svijeta oko vas. Sekunda ili djelić sekunde u vožnji može predstavljati značajnu razdaljinu i za to vrijeme se svašta može dogoditi.


Ova pojava se naziva mikrosan i veoma je česta, a podatak da može da traje i do deset sekundi je zastrašujući. Kako pokazuje istraživanje, koje je sprovelo Britansko udruženje za bezbjednost na putevima, od 1000 ispitanih  45% je priznalo da su doživjeli mikrosan jednom ili više puta koji je trajao nekoliko sekundi. 

Procjenjuje se da  je mikrosan odgovoran za najmanje 20% saobraćajnih nezgoda na dugim autoputevima.

Kako izgleda mikrosan?

Vozački umor se najčešće javlja na dugim dionicama autoputa. Očni kapci počinju da se zatvaraju i polako gubite kontakt sa stvarnošću dok mozak jednostavno ne zaspe. Nakon nekoliko trenutaka iznenada se probudite, najčešće usljed naglog pokreta glave koji je siguran znak da ste doživjeli mikrosan. Mozak ne pamti toliko kratak san, potrebno je barem minut ili dva sna da bi ga mozak upamtio. Mikrosan vas drži u stanju između stvarnosti i sna.

 

Kako prepoznati opasnost koju nosi mikrosan?

Znakovi mogu biti različiti: stalno zijevanje, smanjena koncentracija, umorne i bolne oči, usporene reakcije, dosada, rijetki ali nagli pokreti volanom, ignorisanje saobraćajnih znakova i otežano održavanje pravca. Kako kažu stručnjaci, ovo su više nego jasni znakovi da je u pitanju mikrosan.

 

Mikrosan se pojavljuje iznenada i bez najave.

Kada prepoznate znakove koji nosi mikrosan, najbolje je da u najkraćem mogućem roku napravite pauzu, malo prošetate, popijete kafu ili neko drugo piće sa kofeinom.

U svakom slučaju, za eliminaciju vozačkog umora najbolje je spavanje. Na taj način, na krajnje odredište ćete stići malo kasnije, ali barem ćete stići bezbjedno.

 Izvor: Vse bo v redu


Complementary Content
${loading}