Kako zaštititi vaše vozilo od krađe?

6. 3. 2018Procjenitelji vas savjetuju kako da spriječite krađu vozila i adekvatno se osigurate, ako se to ipak desi.

Ne, ovaj tekst nije namenjen samo onima koji imaju nove, skupe automobile. Od lopova nisu sigurni ni stariji automobili, jer predstavljaju lakši plijen i lakše ih je prodati u dijelove. Naše procjenitelje, koji se svakodnovno sreću sa slučajevima krađe automobila ili auto dijelova, pitali smo kako se zaštititi od potencijalne štete.

Osigurani od krađe

Prema policijskim podacima, oko 800 krađa motornih vozila se svake godine desi u BiH. Uz prosječnu vrijednost štete od više od 20.000,00 KM, naši procjenitelji dodaju.
 

Naši procjenitelji vam savjetuju da se dobro pobrinete za sigurnost vašeg vozila – 8 savjeta:

  • Ne ostavljajte vozilo na slabo osvetljenim mjestima.
  • Nemojte se zaustavljati ljudima koji žele vašu "pomoć", pogotovo ne na autoputevima. Za to postoje nadležne službe.
  • Ne ostavljajte vrijedne predmete (torbice, mobiteli, računari, kamere itd.) na vidnim mjestima u vozilu. Ovo je često razlog za provalu u vozilu.
  • Ne prebacujte vrijedne stvari u prtljažnik na parkingu na kojem ćete ostaviti vozilo. Radije  to uradite ranije.
  • Ako nije neophodno, na parking mjestu gdje ostavljate vozilo, ne otvarajte prtljažnik u kome se vidi složen prtljag.
  • Budite pažljivi ako se alarm pokreće nekoliko puta bez razloga, jer možda neko namjerno pokreće alarm. Kada vi više ne reagujete, postoji mnogo opcija za krađu.
  • Nemojte davati ključeve vozila strancima (parking, servis, pranje, ...).
  • Ako izgubite ključeve, odmah se uvjerite da neko čuva vozilo, jer je moguće da to nije gubitak, već krađa.

Osiguranje za slučaj krađe

Uprkos oprezu, vaše vozilo može biti ukradeno, zato je dobro razmisliti o odgovarajućem osiguranju. Za slučaj štete koja nastane u slučaju krađe osigurat ćete se ugovaranjem auto kasko osiguranja.

Krađa automobila je pokrivena punim auto kasko osiguranjem, koje možete ugovoriti sa franšizom ili bez. Osiguranjem su pokriveni krađa, provalna krađa, protivpravno oduzimanje vozila u namjeri da se upotrijebi za vožnju, razbojnička krađa, razbojništva i prevare.

Smatra se da je vozilo nestalo ako se ne pronađe u roku od 30 dana, računajući od dana prijave nestanka vozila nadležnom organu policije.

Dobro pazite kome vjerujete

Osiguravajuće društvo će odbiti da plati štetu ako je vaše vozilo ukradeno od strane osobe kojoj ste dali osigurano vozilo da koristi. Isto važi ako je počinilac vaš bračni drug, brat ili sestra, srodnik po krvi u pravoj liniji, lice koje sa vama živi u zajedničkom domaćinstvu ili lice za koje ste odgovorni.

Kako prijaviti štetu?

Ako vam je ukradeno vozilo, prvo obavijestite policiju o događaju. Ukoliko ste u inostranstvu obavijestite policiju države u kojoj boravite, a po povratku i policiju u BiH. Vozilo će onda ući u registar nestalih vozila i tada započinje potraga. Zatim prijavite štetu osiguravajućem društvu uz predočavanje dokumentacije vozila i ključeva vozila. Rok je 3 dana od dana saznanja za krađu vozila.

Ako se vozilo pronađe u roku od 30 dana od dana prijave krađe policiji, dužni ste ga preuzeti nazad. Tada možete prijaviti eventualna oštećenja na vozilu za vrijeme krađe.
 

Kada je prošlo 30 dana od podnošenja prijave policiji u BiH i vozilo nije pronađeno, osiguravajuće društvo će vam isplatiti štetu.Isplata uzima u obzir vrijednost vozila na dan štete (vrijednost po polici osiguranja umanjena za amortizaciju). Procjenitelji amortizaciju računaju na osnovu starosti, pređenih kilometara i eventualno općeg stanja vašeg vozila. Ako imate dvogodišnje vozilo, isplata je u iznosu nove vrijednosti vozila umanjene za amortizaciju od dvije godine. Ako su pojedini dijelovi vozila ukradeni, osiguravajuće društvo će u potpunosti platiti štetu bez odbitaka.
 

Ponekad se dogodi da se vozilo pronađe nakon isteka roka od 30 dana. Tada ga možete preuzeti, ali morate vratiti naplaćenu odštetu. Ako vozilo ne preuzmete, ono će pripasti osiguravaču i obično se prodaje putem javne prodaje.
 

Oprez je izuzetno bitan čak i kada je u pitanju sigurnost vašeg vozila. A već sa malim koracima možete puno učiniti. Šta imaju zajedničko nesreća i lopovi? Oboje su nepredvidivi i nikada ne odmaraju. Zato ugovorite kvalitetno osiguranje.

 

Share on Google+